Sigurd Hoel for skole og studier

Undervisningsopplegg - Publikasjon

Publikasjon - utdrag "Forfatteren"

Første steget
Sigurd Hoel har selv sagt at han aldri drømte om å bli forfatter. Da han mistrivdes som lærer i Kristiania, var han inne på tanken om kanskje å kunne livnære seg som journalist. Men forfatter? Nei, det var for farlig og for stor en tanke å tenke.

Så fant han en annonse i avisen i januar 1918, om en novellekonkurranse i de tre skandinaviske landene. Førsteprisen var 1000 kroner for den beste novellen fra hvert land, og 3000 kroner for den beste novellen totalt. Det var uhorvelig mange penger.

"Jeg hadde aldri skrevet en novelle i mitt liv, men klippet ut annonsen, og la den i lommeboken. Så tenkte jeg ikke videre på det, men fant den igjen dagen før fristen gikk ut",

sier Sigurd Hoel i et radiointervju på sine eldre dager.
Han skrev på novellen hele natten, fikk den maskinskrevet dagen etter, og leverte den i postkassa hjemme hos Fernanda Nissen, som var med i juryen. Det gikk et par måneder, og svaret kom. Sigurd Hoel hadde vunnet den norske konkurransen.


Studenten Sigurd Hoel torde ikke drømme om å bli forfatter, men kanskje journalist.
Foto utlånt av Gyldendal Norsk Forlag

- Jeg tror faktisk aldri jeg har vært så glad noen gang senere, sier Sigurd Hoel i intervjuet, og legger til at neppe noe som har skjedd ham etterpå kunne ha forandret livet hans på samme måte.


Sigurd Hoels selvportrett

Biografi
Bibliografi
Sagt om Sigurd Hoel
Sagt av Sigurd Hoel
Aktiviteter
Utstilling m.m.
Sigurd Hoel for skole og studier
Sigurd Hoel på biblioteket

 

Til startsiden