Aktiviteter og arrangementer

Sigurd-Hoel uka 2004 - Paneldebatt - Gordon Hølmebakk i biblioteket

Paneldebatt 2004

Sigurd Hoel følte seg ofte fremmed i de miljøene han var i. Først i bygda hjemme, der han hadde andre interesser enn de andre småguttene, så som ungdom i Kristiania, der følte han seg bondsk og dum med dialekten sin. Denne tidløse problemstillingen om å skille seg ut, tok vi tak i under Sigurd Hoel-uka i Nord-Odal. En paneldebatt med tittelen Fra Odalen til verdens ende? samlet fullt hus i vertshuset Milepelen.


Kari Gjerstadberget (fra venstre) ledet debatten, og i panelet satt Roar Lishaugen, Sigbjørn Johnsen, Hans Ludvig Fredheim og Eli Skoland.
Foto: Ingun Aastebøl/Musea i Solør-Odal

Mange ville høre paneldebatten om å våge å skille seg ut og velge annerledes i et bygdemiljø.
Foto: Ingun Aastebøl/Musea i Solør-Odal
Med i panelet var Roar Lishaugen, utflyttet nordodøling med Göteborgs universitet som arbeidsplass, Eli Skoland, innflytter med egen bedrift, Hans Ludvig Fredheim, læreren som har kommet tilbake til bygda, og "utabigding" Sigbjørn Johnsen, som i hele sitt voksne liv har levd i spennet mellom politiske kretser i hovedstaden og bygdelivet på Hedemarken. Kari Gjerstadberget ledet debatten, og mange interessante problemstillinger og til tider humørfylte meningsutvekslinger kom fram debattantene imellom.
Er det vanskeligere å skille seg ut og velge annerledes når man er fra ei bygd, enn om man bor i en storby, blant mange? Blir intellektuell kunnskap sett på som "farlig" i enkelte miljøer, og i tilfelle hvorfor? Hva med dialektbruk? Blir det akseptert eller ei? Spørsmålene var mange, og svarene var friske, om de ikke nødvendigvis ga noen fasit.

Sigurd Hoels selvportrett

Biografi
Bibliografi
Sagt om Sigurd Hoel
Sagt av Sigurd Hoel
Aktiviteter
Utstilling m.m.
Sigurd Hoel for skole og studier
Sigurd Hoel på biblioteket

 

Til startsiden