Utstilling m.m.

Utstilling - Film - Sagstua Skolemuseum / Sigurd Hoels hjem

Utstilling

Fra Odalen til verdens ende - det er tittelen på både utstillingen og publikasjonen om Sigurd Hoel. Her følger vi Sigurd Hoel kronologisk fra barndomsårene på Sagstua og ut i den store verden. Vi møter realstudenten, læreren, den unge radikaleren, forfatteren og samfunnsdebattanten. Og ikke minst møter vi privatpersonen Sigurd Hoel. Både tekst og bilder finnes på tekstilbannere fra taket, og her er mange spennende fotografier i storformat, både fra den offisielle Sigurd Hoels liv, og private anledninger. Her er også flere bilder som ikke er vist før, nye og gamle.
Utstillingen er selvinstruerende, og her kan man selv danne seg et bilde av oppveksten i Odalen, utviklingen fra å være ung, engstelig og "bonde i byen" til å bli en del av hovedstadens åndselite, ja kanskje den fremste representanten av dem i norsk mellomkrigstid.


Foto: Ingun Aastebøl/Musea i Solør-Odal

Fra utstillingen Fra Odalen til verdens ende.
Foto: Ingun Aastebøl/Musea o Solør-Odal


I Hoels skrivemaskin sitter brevpapir med mottoet ”Tenk selv”.
Foto: Ingun Aastebøl/Musea i Solør-Odal
Kjenner man godt til Sigurd Hoel og hans forfatterskap, vil utstillingen likevel by på nye og originale utsagn og opplevelser, mens de som ikke kjenner ham særlig godt, vil få en enkel og konkret innføring i hvem han var og hva han gjorde. Privatlivet og forholdet til kvinnene er også berørt i utstillingen.

Det finnes ikke mange gjenstander etter Sigurd Hoel, men hans viktigste arbeidsredskap, skrivemaskinen, og flere fyllepenner, fins i utstillingen. Det samme gjør fem dresser, som alle har tilhørt den alltid ulastelig antrukkede Sigurd Hoel.

I et fem minutters radioopptak fra 1957 kan publikum selv høre Sigurd Hoel fortelle om sitt liv. En 10 minutter lang film med tittelen Sigurd Hoel - en urban odøling, vises i et eget rom.


Blue Master var Sigurd Hoels favorittsigaretter, og han røykte dem ofte.
Foto: Ingun Aastebøl/Musea i Solør-Odal.
 

Sigurd Hoels selvportrett

Biografi
Bibliografi
Sagt om Sigurd Hoel
Sagt av Sigurd Hoel
Aktiviteter
Utstilling m.m.
Sigurd Hoel for skole og studier
Sigurd Hoel på biblioteket

 

Til startsiden