Sagt om Sigurd Hoel - Teoretikeren

Portretter og intervjuer - Foredrag - Bondegutten - Debattanten - Urbanisten - Teoretikeren

Sigurd Hoel var ikke nettopp kjent for sin tekniske innsikt og praktiske ferdigheter når det gjaldt tekniske innretninger. Snarere tvert imot. Slik beskriver konsulentkollega Nils Lie ham:

I Odalen, femti år gammel fikk han oppfylt sine guttedagers høyeste ønske: en sykkel. Han lærte aldri å sykle, men han trillet den med seg på tur og skottet forelsket på den. Noen år etter krigen slo han så stort på at han kjøpte bil, en velbrukt Ford. Siden lød hans faste brageløfte over begeret i de små timer: "I morgen den dag bestiller jeg kjøretimer!"

Det hører med til historien at Sigurd Hoel aldri fikk tatt førerkort.

På den annen side: En gang vi (Nils Lie, Harald Grieg og Sigurd Hoel) var på Høsbjør (hotell på Hedemarken) ble de stående foran et verdenskart som hang i resepsjonen, og Harald Grieg, med geografi bifag, undret seg over at Grønland kunne være større enn Australia. "Det er det da heller ikke", sa Hoel. "Men dette kartet er laget i Mercators sylinderprojeksjon. Australia er syv millioner seks hundre tusen kvadratkilometer - uten Tasmania. Grønland er litt over to millioner". Samme aften skulle han ringe hjem. Da husket han ikke telefonnummeret.

Sigurd Hoel, Nils Lie og Harald Grieg tilbrakte en rekke somre på Griegs landsted på Sørlandet, der de leste manuskripter.
Som vi ser kunne omgangen med manuskriptene være en smule skjødesløs.
Foto utlånt av Gyldendal norsk Forlag
(hentet fra: Sigurd Hoel - forfatteren og Gyldendølen , Gyldendal Forlag 1991, - tekster samlet av Nils Kåre Jacobsen.)

Sigurd Hoels selvportrett

Biografi
Bibliografi
Sagt om Sigurd Hoel
Sagt av Sigurd Hoel
Aktiviteter
Utstilling m.m.
Sigurd Hoel for skole og studier
Sigurd Hoel på biblioteket

 

Til startsiden